The Subaru SVX World Network   SVX Network Forums
Live Chat!
SVX or Subaru Links
Old Lockers
Photo Post
How-To Documents
Message Archive
SVX Shop Search
IRC users:

Go Back   The Subaru SVX World Network > SVX Main Forums > Technical Q & A

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-21-2016, 07:06 AM
arvirago arvirago is offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: Santander (Spain)
Posts: 2
SVX turns off while it's running

I would like to know if someone has ever had the same problem that I have with my SVX. It occurs from time to time and I have no idea what the cause may be. The fact is that my SVX turns off completely while itís running. It happens at low speeds, and, as I see it, itís very probable that it may always happen during a turn and without speeding up. The motor turns off suddenly and the car remains without any electricity, circulating under position D, as it would do under position N. The result is that, since thereís no electricity, the power steering does not work any more and it turns out quite dangerous to drive the car. I would appreciate any information about the matter or whether anyone has ever gone through this problem. Thanks a lot.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-21-2016, 10:00 AM
Blacky Blacky is offline
51 Club
 
Join Date: Aug 2008
Location: LSM, Quebec
Posts: 2,396
Registered SVX
Re: SVX turns off while it's running

I think you'll find that there is electricity. The power steering is driven by a pump with a pulley. When the engine stops, the power steering pump stops spinning.
It sounds like your MAF sensor is failing, a common issue on an old SVX. Quite often it can be repaired by prying open the square cap on the MAF and re-soldering the connections.
There is a How To thread on this site.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2016, 10:45 PM
Hocrest's Avatar
Hocrest Hocrest is offline
Freezepop's are Awesome!!!!
Subaru Silver Contributor
 
Join Date: Oct 2003
Location: Pittston, PA
Posts: 5,332
Send a message via AIM to Hocrest
Re: SVX turns off while it's running

Does the engine actually shut off? Do you have to turn the key to get it started again? Or is the only symptom that the power steering cuts out?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-22-2016, 02:29 AM
Cotton's Avatar
Cotton Cotton is offline
Some Random Weirdo
 
Join Date: Jun 2013
Location: Quakertown, PA
Posts: 158
Re: SVX turns off while it's running

There are a lot of people with MAFs for sale. I can't imagine they would cost you too much. Ask on one of the FB pages.
__________________
94 SVX LSI- Rebuilt engine, 4.44 with trans cooler, Quick Change Shift Kit, SS exhaust with Magnaflow muffler, 08 STI Wheels, K&N Filter, and still adding.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-22-2016, 05:14 AM
arvirago arvirago is offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2016
Location: Santander (Spain)
Posts: 2
Re: SVX turns off while it's running

Thank you very much for your responses. Hocrest, the engine does actually shut off and you have to turn the key to get the car started again.
What I usually do is to try stop at the side and re-start the car, when itīs possible. There has been some time that Iīve had to start the car on the N position since there was no chance to step aside.
I really appreciate all your support since I live in Spain and there are very few SVX in here, not to talk about the misinformation of the mechanichs, including those from the official mechanichal workshops.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-22-2016, 08:02 AM
Sean486's Avatar
Sean486 Sean486 is offline
Happy SVX
Subaru Silver Contributor
 
Join Date: Jul 2005
Location: Mechanicsburg, PA
Posts: 3,393
Registered SVX
Re: SVX turns off while it's running

It does sound like a MAF. Mine would do the same thing when it was going bad
__________________
No SVX at the moment
-----------------------------------
1992 SVX LSL 5-Speed Sold at 180K 2019
1995 SVX Lsi Polo Sold at 118K 2007
Reply With Quote
  #7  
Old 09-30-2016, 10:32 PM
elemgee elemgee is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Location: United States
Posts: 163
Re: SVX turns off while it's running

My 94 did the exact same thing, more often right after I made a turn and gave the car some gas. It was the MAF. There is some info on this site on how to open up the MAF and do a little soldering to fix the problem. That's that i did and haven't had a problem since.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-24-2016, 02:23 PM
alia176 alia176 is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Location: Tijeras, NM
Posts: 583
Send a message via Yahoo to alia176
Re: SVX turns off while it's running

while this happens, no check engine light codes pop up? I'd think that the ECU would detect a MAF sensor fault and report it.
__________________
If it ain't broken it, doesn't have enough features!!!

'92 SVX LSL
'03 4Runner
'96 FZJ80 Landcruiser
'90 Mercedes 300E
Reply With Quote
  #9  
Old 10-25-2016, 06:10 AM
fasteract7's Avatar
fasteract7 fasteract7 is offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2013
Location: NC
Posts: 395
Re: SVX turns off while it's running

A faulty MAF is known to NOT pop a CEL code for some reason. Go on eBay and get the cheaper MAF for a Legacy....Mass Air Flow Meter Sensor for Subaru Forester Impreza Legacy 2.5L...with part number ending in "A160". Been using one on my 1992 for a couple years, several thousand miles without a problem..takes a while when first installed for the ECU is recalibtate things a bit so it might initially run somewhat rough at idle. Google or a Search will confirm others have gone this route. BTW, I had 2 OEM MAFs go bad and my attempts to cure with a resolder were to no avail.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-29-2016, 03:18 PM
Chucksta Chucksta is offline
Registered User
 
Join Date: Dec 2013
Location: Mississauga Ontario Canada
Posts: 146
Re: SVX turns off while it's running

Ditto on the MAF sensor... Been there, done that. I had exactly the same symptoms. It was just like the key was pulled out of the ignition. At low speed, I'd have to hit neutral to re start.. at higher speed, especially if the torque converter was locked, it'd just pause for a second or two, and then the power would come back. It never threw a code for it either. I put in the spare from my donor car, and it took a few run cycles to smooth out, but it's been fine since..
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 11:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
© 2001-2015 SVX World Network
(208)-906-1122