The Subaru SVX World Network   SVX Network Forums
Live Chat!
SVX or Subaru Links
Old Lockers
Photo Post
How-To Documents
Message Archive
SVX Shop Search
IRC users:

Go Back   The Subaru SVX World Network > SVX Main Forums > Technical Q & A

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #46  
Old 01-10-2010, 10:27 AM
lhopp77's Avatar
lhopp77 lhopp77 is offline
Old Timer (age that is)
 
Join Date: Jan 2003
Location: Las Vegas, New Mexico
Posts: 3,514
Send a message via Yahoo to lhopp77
Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Quote:
Originally Posted by SomethingElse View Post
got to work..opened it up..sure enough...the spring was slightly deformed causing it to only make contact in one small area...after years of being abused in one spot it began to develope craters

Its just a plain relay the same one used for the band-aid fix 12v 20/30 amps
the #s read 0332204150

the location,
Attachment 12853
Attachment 12854
Adding my two cents. Better pic of location to post in parts location section of How-To.

You will note that it is a long mounting bolt (14mm head) that DOES NOT need to be completely screwed out. The mounting bracket on the relay is slotted and will slip out when the bolt is loosened. IF the part you buy has a mounting hole, simply clip the ends as in pic StarterRelay4.

Bosch part# 0332204150
Autozone part# 19861
Carquest part# RY115

And I fully agree--WHY do the bandaid fix instead of the REAL fix???? Uses the same part.

Lee
Attached Images
File Type: jpg StarterRelayLoc.jpg (675.3 KB, 1659 views)
File Type: jpg StarterRelay1.jpg (292.4 KB, 1329 views)
File Type: jpg StarterRelay4.jpg (204.6 KB, 1311 views)
File Type: jpg StarterRelay2.jpg (173.4 KB, 1310 views)
__________________
SVXx2
92 SVX LS-L Silver
92 SVX LS-L Burgundy (structurally challenged with 2792 miles)
96 SVX LSi Red
92 SVX LS Pearl (Parts)
01 F150 4X4 Red
(+6 with other members of the family)

FREEDOM IS NOT FREE
Reply With Quote
  #47  
Old 01-10-2010, 01:23 PM
kwren's Avatar
kwren kwren is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: washington state
Posts: 3,499
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Quote:
Originally Posted by lhopp77 View Post
Adding my two cents. Better pic of location to post in parts location section of How-To.

You will note that it is a long mounting bolt (14mm head) that DOES NOT need to be completely screwed out. The mounting bracket on the relay is slotted and will slip out when the bolt is loosened. IF the part you buy has a mounting hole, simply clip the ends as in pic StarterRelay4.

Bosch part# 0332204150
Autozone part# 19861
Carquest part# RY115

And I fully agree--WHY do the bandaid fix instead of the REAL fix???? Uses the same part.

Lee
Great information Lee! Thank you!!!

To answer your question, we all went to the bandaid fix because we wanted to start our cars and no one on this form had a clue what the story was on the circuit so some of us designed an excellent way to get the car started.
I will certainly replace the correct part on my 2 cars now that I know what to do.
Changing the correct part will last longer than the mod as well because starting the car with the correct part will not involve relay contacts that arc when the ignition switch is turned to start!
With the old mod, the relays have a short lifespan if the car is started a lot.

Thanks again, Lee!

Keith
Reply With Quote
  #48  
Old 01-10-2010, 01:26 PM
kwren's Avatar
kwren kwren is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: washington state
Posts: 3,499
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

one more little thing...
The howto section might be technically correct, however... It would go mostly unseen on this form.

Keith
Reply With Quote
  #49  
Old 01-24-2010, 10:41 AM
SomethingElse's Avatar
SomethingElse SomethingElse is offline
word words wording
 
Join Date: Jun 2005
Location: CO
Posts: 1,387
Send a message via AIM to SomethingElse Send a message via MSN to SomethingElse
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

I put "click" and "start" in the title because they seemed to be the most common words people would search for that have this complaint about our no start condition.

I feel the need to add some addional info.
My ignition switch finally took a final crap my car wont start at all now...
Gads already replaced it once before I got the car. It seems when these contacts start going bad in the relay it begins to draw excessive current through the switch causing more arcing, melting contacts.

Do yourself a favor. if your experiencing this symptom and have no idea if the switch or relay have been replaced...It would be good practice to replace both pieces at the same time. This way one wont wear out the other and both parts will last longer.

the Ignition switch subaru # ....83131pa000 (thanks hocrest)
and the relay (thanks Ihop77)
Bosch part# 0332204150
Autozone part# 19861
Carquest part# RY115
__________________
Eric

Rebuilt P/S pump info... http://www.subaru-svx.net/forum/showthread.php?t=50918

If your car wont start info... http://www.subaru-svx.net/forum/show...ighlight=click

Last edited by SomethingElse; 01-24-2010 at 06:58 PM.
Reply With Quote
  #50  
Old 03-31-2010, 07:25 AM
Wikedjuggalo's Avatar
Wikedjuggalo Wikedjuggalo is offline
Rebuilding
 
Join Date: Aug 2007
Location: Salem, Oregon
Posts: 2,419
Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Sigh

I was hoping for a 10 dollar relax fix but I can't find the rely. I checked the diagram for the alarm system and it seems they would have removed it in install. Now I have to order the expensive ignition and hope that fixes the issue. Because I'll be damn there is no relay up there like the one pictured.
__________________
1994 SVX L - FWD Barcelona Red 190K miles ~ SOLD

1994 SVX LS - 5spd AWD Emerald Green 202k miles PWR Radiator, HID 5000k, New paint job with issues, 17" STI BBS wheels, converted to 5spd AWD from FWD. Purchased from SVXyGirl 2/20/09 -- Undergoing complete rebuild
1993 Justy 4wd 5door- Teal of sorts , beater.
2008 OBXT Newport Pearl 65k miles
Reply With Quote
  #51  
Old 03-31-2010, 02:14 PM
kwren's Avatar
kwren kwren is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: washington state
Posts: 3,499
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Come on guitar picker!

Bite the bullet and get your head under there and find that rascal!!

Maybe a good light and a mirror would do the trick for you.

Keith
Reply With Quote
  #52  
Old 03-31-2010, 02:27 PM
Wikedjuggalo's Avatar
Wikedjuggalo Wikedjuggalo is offline
Rebuilding
 
Join Date: Aug 2007
Location: Salem, Oregon
Posts: 2,419
Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Quote:
Originally Posted by kwren View Post
Come on guitar picker!

Bite the bullet and get your head under there and find that rascal!!

Maybe a good light and a mirror would do the trick for you.

Keith
Trust me its not under that dash or near the steering column. I spent 3 hrs today looking for that thing. I did learn a lot about the Clifford alarm system installed on the car. I shifted though all the wires including the "glass break and immobilizer boxes or whatever". They did manage to place the bolt in the proper mounting place but minus the relay.
__________________
1994 SVX L - FWD Barcelona Red 190K miles ~ SOLD

1994 SVX LS - 5spd AWD Emerald Green 202k miles PWR Radiator, HID 5000k, New paint job with issues, 17" STI BBS wheels, converted to 5spd AWD from FWD. Purchased from SVXyGirl 2/20/09 -- Undergoing complete rebuild
1993 Justy 4wd 5door- Teal of sorts , beater.
2008 OBXT Newport Pearl 65k miles
Reply With Quote
  #53  
Old 03-31-2010, 04:15 PM
oab_au oab_au is offline
Registered User
Subaru Gold Contributor
 
Join Date: Mar 2001
Location: Coffs Harb, Australia.
Posts: 5,032
Significant Technical Input Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Just on the off chance that it is the gearbox inhibitor switch, try starting it in N instead of P.

Harvey.
__________________
One Arm Bloke.
Tell it like it is!

95 Lsi. Bordeaux Pearl, Aust. RHD.149,000Kls Subaru BBS wheels.
97 Liberty GX Auto sedan. 320,000Kls.
04 Liberty 30R Auto Premium. 92.000kls.
Reply With Quote
  #54  
Old 03-31-2010, 04:18 PM
Wikedjuggalo's Avatar
Wikedjuggalo Wikedjuggalo is offline
Rebuilding
 
Join Date: Aug 2007
Location: Salem, Oregon
Posts: 2,419
Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Quote:
Originally Posted by oab_au View Post
Just on the off chance that it is the gearbox inhibitor switch, try starting it in N instead of P.

Harvey.
Started right up. today I haven't had the clicking issue but I'm sure it will return.
__________________
1994 SVX L - FWD Barcelona Red 190K miles ~ SOLD

1994 SVX LS - 5spd AWD Emerald Green 202k miles PWR Radiator, HID 5000k, New paint job with issues, 17" STI BBS wheels, converted to 5spd AWD from FWD. Purchased from SVXyGirl 2/20/09 -- Undergoing complete rebuild
1993 Justy 4wd 5door- Teal of sorts , beater.
2008 OBXT Newport Pearl 65k miles
Reply With Quote
  #55  
Old 04-03-2010, 06:50 PM
NikFu S.'s Avatar
NikFu S. NikFu S. is offline
Takin tools to task
 
Join Date: May 2003
Location: A-town, Alaska
Posts: 7,280
Send a message via MSN to NikFu S.
Registered SVX
Whoo hoo!

This worked for me. :D
__________________
"That which can be asserted without evidence
can be dismissed without evidence."


'92 Dark Teal SVX LS-L, >146,000m
3 pedals, 5 speeds., restoration underway.
2012 Honda Insight, slow but cute.
Reply With Quote
  #56  
Old 04-03-2010, 07:20 PM
oab_au oab_au is offline
Registered User
Subaru Gold Contributor
 
Join Date: Mar 2001
Location: Coffs Harb, Australia.
Posts: 5,032
Significant Technical Input Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Quote:
Originally Posted by Wikedjuggalo View Post
Started right up. today I haven't had the clicking issue but I'm sure it will return.
You are right it is the inhibitor switch that is causing the trouble, but it is the high current flow that is the problem. I would do the Bosch relay mod to remove the 30 amp flow from all the switches that carry it. If you do the mod you can forget about replacing the switch as it will work OK when they only carry the 0.1.. amps that the relay needs to switch the 30 amps to the starter .

This is a link to the mod.
Cheers Harvey.

http://www.subaru-svx.net/forum/show...ht=Bosch+relay
__________________
One Arm Bloke.
Tell it like it is!

95 Lsi. Bordeaux Pearl, Aust. RHD.149,000Kls Subaru BBS wheels.
97 Liberty GX Auto sedan. 320,000Kls.
04 Liberty 30R Auto Premium. 92.000kls.
Reply With Quote
  #57  
Old 04-03-2010, 07:48 PM
Lookin4SVX Lookin4SVX is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Location: TN
Posts: 843
Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Harvey that link doesn't work, I get 404 error.
Reply With Quote
  #58  
Old 04-03-2010, 07:54 PM
oab_au oab_au is offline
Registered User
Subaru Gold Contributor
 
Join Date: Mar 2001
Location: Coffs Harb, Australia.
Posts: 5,032
Significant Technical Input Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Quote:
Originally Posted by Lookin4SVX View Post
Harvey that link doesn't work, I get 404 error.
Sorry try .this.
http://www.subaru-svx.net/forum/show...ht=Bosch+relay

Harvey.
__________________
One Arm Bloke.
Tell it like it is!

95 Lsi. Bordeaux Pearl, Aust. RHD.149,000Kls Subaru BBS wheels.
97 Liberty GX Auto sedan. 320,000Kls.
04 Liberty 30R Auto Premium. 92.000kls.
Reply With Quote
  #59  
Old 04-03-2010, 07:55 PM
Lookin4SVX Lookin4SVX is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2010
Location: TN
Posts: 843
Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

yup that works.
Reply With Quote
  #60  
Old 04-03-2010, 08:53 PM
Trevor's Avatar
Trevor Trevor is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 5,223
Registered SVX
Re: NO MORE CLICK click CLICK START..ONLY START!

Quote:
Originally Posted by oab_au View Post
You are right it is the inhibitor switch that is causing the trouble, but it is the high current flow that is the problem. I would do the Bosch relay mod to remove the 30 amp flow from all the switches that carry it. If you do the mod you can forget about replacing the switch as it will work OK when they only carry the 0.1.. amps that the relay needs to switch the 30 amps to the starter .

This is a link to the mod.
Cheers Harvey.

http://www.subaru-svx.net/forum/show...ht=Bosch+relay
It is not high current which is, or could be causing the problem. If this is/was the cause, there would have always been a problem, and every SVX would have a problem. The problem is caused by a fault which has developed, as a result of high current.

The faulty component should be located and corrected. Otherwise there could be a return of the problem at some later date.

For confirmation and the complete correct information, run back here to posts #46 and #47 and then read this thread through completely.
__________________
Trevor, New Zealand.

As a child, on cold mornings I gladly stood in cowpats to warm my bare feet, but I detest bull$hit!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 01:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
2001-2015 SVX World Network
(208)-906-1122